Hírek

Délmagyar - Gazdag koncertévad vár a szimfonikusokra

A Vaszy- és Fricsay-bérlet mellett a Matiné- és a Csokimatiné koncertjeire is készül a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint az öt zenés színházi bemutatóra.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar péntek délelőtti évadnyitóján Lukácsházi Győző igazgató és Gyüdi Sándor művészeti vezető ismertette a következő hónapok programját: a Vaszy- és Fricsay-bérlet mellett a Matiné- és a Csokimatiné koncertjeire is készülnek, valamint az öt zenés színházi bemutatóra.

Kozma József önkormányzati képviselő köszöntése után a szeptemberi fellépésekről számolt be Lukácsházi Győző: vasárnap az Újpesti Zsinagógában vendégszerepel a zenekar, szeptember 8-án a Nyitány-gálán, másnap pedig a Pesti Vigadóban Benza Georgina jubileumi hangversenyén játszik.

A bérletes koncertek vendégei többek között Baráti Kristóf hegedűművész, Várdai István gordonkaművész, Görög Enikő és Görög Noémi zongoraművész testvérpár, Cser Ádám, Kocsár Balázs, Kollár Imre és az izraeli Amos Talmon karmesterek. A Fricsay-bérletben Wolf Péter Cine-fónia című darabját mutatják be, a szombati Csokimatiné koncertjére pedig már keresik a Király-König és a Pro Musica Zeneiskola növendékei között keresik a fiatal virtuózokat.


A bérletes esték mellett a zenekar három operabemutatóra készülhet az évadban, egy gyermekdarabra és egy operettre, árulta el Gyüdi Sándor színházigazgató. A sevillai borbéllyal indul az operák sora, követi a Carmen, majd Verdi Ernaniját játsszák először Szegeden. A gyerekközönségnek ősszel mutatják be a János vitéz című daljátékot, melyet Toronykőy Attila rendező színesebbé tett a főhős kalandjaival és Petőfi eredetijéből vett narrációkkal. A Bál a Savoyban operettet decembertől láthatják a nézők.

Hamarosan megjelenik CD-n Tóth Péter Szent Gellért-oratóriuma, amelyet nyáron rögzítettek – a szimfonikusok következő felvétele Balogh Sándor Ludas Matyija lesz, amelyet maga a szerző fog dirigálni. Balogh az évadzáró Bónusz-koncert karmestere is, ahol egy Koltay Gergellyel közös művét, a Missa de Sacra Corona Hungariae-t vezényli.

Az évadot hagyomány szerint az év zenésze nyitotta meg végül: a 25. jubileumát ünneplő szólamvezető, Kálmán Csaba brácsaművész megköszönte kollégáinak az elismerést, és annyi jót kívánt a következő hónapokra, amennyit csak várhat egy zenész.

Forrás: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/gazdag_koncertevad_var_a_szimfonikusokra/2531406/