Hírek

Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny Szeged

Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny Szeged

2023. szeptember 3.–10.

A svájci Concert & Media cég a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével nemzetközi karmesterversenyt rendez Szegeden. A verseny névadója, Fricsay Ferenc, minden idők egyik legnagyobb karmestere pályáját húsz esztendősen, Szegeden kezdte. 1934-től 1944-ig katonakarmesteri és zeneszerzői aktivitása mellett a Szegedi Filharmonikus Egyesület zenekarának – a mai Szegedi Szimfonikus Zenekarnak – a dirigense volt, vezényelt néhány éven át a színházban és az induló Szabadtéri Játékokon. 1948-ban külföldre távozott, Berlinben és Münchenben, valamint Houstonban volt operaházak fő-zeneigazgatója, illetve zenekarok vezető karmestere. Dirigált a Bécsi Staatsoperben és a milánói Scalában, vendégszerepelt a világ nagy zenekarainál. A Deutsche Gramophon lemezcég első számú karmestere volt, hatalmas repertoárt rögzített, nagy elismertségnek örvendő felvételei ma is kaphatók. Betegsége miatt 1961-ben fel kellett hagynia a dirigálással. Negyvennyolc esztendősen, 1963-ban hunyt el Svájcban.

Emlékét Szegeden őrzi a nevét viselő fúvószenekar, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának hangversenyterme, a Szegedi Szimfonikus Zenekar egyik bérleti koncertsorozata, egykori lakóházának helyét bronztábla jelöli, születésének centenáriumán emléktáblát avattak a Szegedi Nemzeti Színházban.

A karmesterverseny Szegeden jön létre, ahol leghuzamosabb ideig töltött be egyfolytában vezető pozíciót, a rendező cég székhelye pedig Svájcban van, ahol családjával letelepedett.

A versenyre ötszáznál több jelentkezés érkezett. Közülük a beküldött videófelvételek alapján választotta ki a zsűri a Szegedre meghívott száz versenyzőt, akik mind az öt lakott földrészről, Ausztráliából, Kínából, Japánból és Koreából, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada mellett Dél-Amerikából, Afrika országai közül Marokkóból és természetesen számos európai országból érkeznek. Érdekesség, hogy közöttük sok női dirigens is lesz.

A versenyzőket a négy forduló során nemzetközi zsűri bírálja, melynek elnöke a neves orosz karmester, Vaszilij Petrenko, aki 2021 óta – egyéb pozíciói mellett – a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója. Az első fordulók a Korzó Zeneházban lesznek.

A döntő szeptember 10-én 19 órakor Fricsay Ferenc lányának személyes részvételével a neves dirigens emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik a Szegedi Nemzeti Színházban, majd a záró eseményt indító beszédek után a négy finalista nyilvános hangversenye következik. A szeptember 10-i döntőre ingyenes jegyeket lehet igényelni a filharmóniai jegyirodában (Klauzál tér 7.) és a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában (Stefánia 6., a nagyszínházi művészbejáróval szemben).

A végeredményt a zsűri röviddel a koncert vége után a színpadon be is jelenti.

KÖVESSE ÉLŐBEN A FRICSAY FERENC NEMZETKÖZI KARMESTERVERSENYT AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA:

https://www.youtube.com/@FerencFricsayCompetition/streams