Hírek

Csokimatiné MESÉLŐ MUZSIKA 2023.06.10.

Csokimatiné holnap, június 10-én szombaton 10 és 12 órától a Korzó Zeneházban!
MESÉLŐ MUZSIKA
Kovács Zoltán: Nyolcadik mese

Kovács Zoltán Nyolcadik mese című műve eredetileg vonószenekarra és zongorára készült, s egyike annak a hat kompozíciónak, amelyet a szerző a Budapesti Vonósoknak írt. A szimfonikus zenekari változat a szegedi Vántus-napokra készült 2021-ben.

A mű Wass Albert azonos című elbeszélésén alapszik. Az erdélyi születésű író-költő a II. Világháború embert próbáló időszakát követően, Németországban töltött évei alatt írta kisfiainak a Tavak és Erdők könyvét. „A tavak és erdők meséi nem csak a természet szeretetére nevelnek, tanításaikban az is benne van, hogy az ember minden cselekedetének megvan a következménye. Nem véletlenül nyúlt Wass Albert a mese műfajához. Tudta, hogy a világ valamennyi meséjének megvan az a közös tulajdonsága, hogy a jó győzelmét hirdeti a gonosz felett. Ezt az elveszett, vagy talán teljes valóságában soha nem létezett világot kereste a magyar népmese műfajában, amely a magyar néplélek mélységének és tisztaságának végtelen forrása is egyben.”   
A Tavak könyvéből kiválasztott történetet az előadás során egy színész-narrátor meséli el, miközben a zenekari közjátékok olykor megelőlegezik a cselekmény egyes pillanatait, máskor utólag reflektálnak az elhangzottakra. Az elmúlt években olyan kiváló színművészek nyújtottak emlékezetes produkciót a mesélő szerepében, mint Őze Áron, Helyey László, Tordy Géza, Császár Angéla vagy Hegedűs D. Géza.

A mesélő ezúttal a Kaszás Attila-díjas Borovics Tamás lesz. Vezényel a szerző.

Jegyek válthatók online a jegymester.hu oldalon, vagy személyesen koncert előtt a helyszínen is!
Facebook esemény: https://fb.me/e/HGY80OOv

Letölthető PDF: Nyolcadik mese diasorozat